img
Home » Blog » Interview Henk Wiersma door Ray Jonker

Interview Henk Wiersma door Ray Jonker

In 2015 is er door Ray Jonker een mooi interview gemaakt met Henk Wiersma, de man waar wij alles van geleerd hebben en vonden dan ook dat wij u dit interview niet kunnen onthouden.

Henk ken ik ook al een aantal jaren, kwam er om een bonnetje te verzilveren in 2011 en nam toen de 283 en 284 mee uit de lijn Kannibaal van Henk. De 283 ontpopte zich als een geweldige vliegduivin en vloog zich ook nog eens op teletekst. Vele liefhebbers presteren super met de duiven van Henk wat natuurlijk ook niet gek is met de kwaliteit die daar zit.

Henk gaat zijn  kweekduiven dan ook altijd rechtstreeks bij de bron halen uit het beste wat er zit. Verleden jaar ben ik ook nog bij Henk geweest en heb heerlijk onder het genot van een lekker bakkie soep met hem over de duifjes gepraat. Henk is een zeer gastvrije liefhebber die probeert om je wat goeds mee te geven waar je echt mee vooruit kunt. Hieronder een interview met Henk van Kweekcentrum de Walden.

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik was negen jaar toen had ik al een paar sierduifjes, via een oom van mij ben ik besmet met het duivenvirus. Mijn oom zei tegen mijn ouders, hij moet een paar koppeltjes postduiven hebben zodat hij er wedstrijden mee kan vliegen, en zo geschiedde.

Toen ik 12 jaar was heb ik mij dan ook aangemeld bij postduiven vereniging Op Eigen Wjukken te Kollum, en heb mij daarna jarenlang als lid en als bestuurslid ingezet voor de duivensport, ook heb ik daar vele kampioenschappen mogen behalen, een mooie tijd dus.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Mijn grootste hobby is de duivensport. Het kweken van duiven beleef ik veel plezier aan, maar ook het helpen/begeleiden van liefhebbers die beginnen of herstarten met duiven kan ik mijn passie in kwijt.

Henk met de 05-6337070. Superkweker, rechtstreeks D en L van Dijck.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Mijn hokbestand bestaat grotendeels uit duiven uit het beste, rechtstreeks gehaald van Leo Heremans, Dirk & Louis van dyck, C. en G. Koopman, aangevuld met duiven van Hans Eijerkamp & Znn, Gebr van Toor en Gobel. Ook wordt er wel eens wat gehaald via Anton Ruitenberg, Koen van Roy of Pieter Veenstra.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Mocht ik weer beginnen met vliegen dan beleef ik het meeste plezier aan de vitesse/midfond vluchten.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Daar ik een Kweekcentrum heb (Kweekcentrum de Walden), geniet ik van de liefhebbers die goede prestaties leveren met mijn duiven (of jongen
daarvan) die van mijn kweekhok komen. Zie de referenties op www.henkwiersma.nl .

Henk met de 2008-1524934 halfzus de Jan, Rechtstreeks gebr. van Toor.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Begin december begin ik met uitzoeken van de koppels, kijkend naar de bouw van de duif en de stambomen. Ik kweek alleen uit duiven die me op
deze punten aanstaan.

 

Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Ik doe voornamelijk aan lijnenteeld. Mijn ervaring is dat er door lijnenteeld de beste duiven worden gekweekt, zo blijkt ook wel uit berichten van de liefhebbers die duiven van mij hebben.

Daarnaast koppel ik de duiven vaak om tijdens het kweekseizoen, hierdoor kom je er sneller achter waar je beste duiven uit komen. Het koppel weer bij elkaar zetten kan altijd nog.

Ook is het ook een feit dat ingeteelde duiven zich ook het beste laten inkruisen in een andere stam. Ik zeg altijd kruisen doen de liefhebbers zelf wel, dat hoef ik niet voor hun te doen.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Ik ent de duiven tegen paramixo en geef ze een enkele keer een geelkuur, verder niets. Ik ben geen voorstander van blindkuren. Ik denk dat daardoor de meeste duiven geen weerstand meer hebben, ik neem bijvoorbeeld ook geen hoestdrank als ik niet verkouden ben, toch?

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Ja, ik gebruik een goede kweekmengeling, aangevuld met TOVO – 2 soorten kweekvoer meng ik door elkaar plus snoep, lijnzaad en hennep.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Allerhande + vitamines en natuurlijk grit wat elke liefhebber hoort te doen.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Mijn doelstelling voor de komende jaren is proberen een zo goed mogelijke duif te kweken die zich ook goed laten inkruisen in een andere stam
duiven. Kijkend naar de referenties die ik terugkrijg denk ik dat ik redelijk op weg ben gezien de goede resultaten die met mijn duiven behaald worden.

Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Mocht je net beginnen met duiven, ga dan naar een liefhebber die je vertrouwd, dat is een must en haal dan ook uit zijn beste kwekers of vliegers, late jongen en zet die achter het gaas. Laat je door die liefhebber informeren hoe je de duiven moet koppelen, want hij kent uiteindelijk zijn duiven het beste. Ik denk dat dan net als bij hem succes verzekerd is.

Mocht je al een duivenbestand hebben, koop dan ingeteelde duiven, deze laten zich makkelijker inkruisen in jouw stam duiven. Kijk maar naar de beste liefhebbers van Nederland en België, toch vreemd dat bij deze liefhebbers de topduiven vrij vaak familie van elkaar zijn. Ik wens iedere duivenmelker een goed vliegseizoen.

Henk hartelijk dank voor je bijdrage aan Pigeonsports, ik denk dat de liefhebbers nog veel van je kunnen leren en zeker wat betreft het kweken van duiven. Ga eens bij Henk langs en overtuig u van de kwaliteit die daar aanwezig is in Twijzelerheide en doe er u voordeel mee. Hier kun je echt aan goede duiven geraken. Henk ik wens je heel veel succes met je kweekcentrum en we houden de referentielijst in de gaten aankomend seizoen.

Ray Jonker
Pigeonsports

Lees meer: https://pigeonsports-nl.webnode.nl/news/a08-04-2015-kweekcentrum-de-walden-twijzelerheide/

Wij hebben vertrouwen in

Onze partners

logo
logo
logo
logo